RStudio is now Posit
Posit

آموزش خصوصی برنامه نویسی

10 گام برای نوشتن پایان نامه

چگونه پایان نامه بنویسیم؟

همه دانشجویان مقطع کارشناسی ارشدی که در ترم 4 باید یک درس به نام پایان نامه را انتخاب کنند و سپس با انتخاب یک موضوع، ارائه پروپوزال و اخذ تایید از سوی استاد راهنمای خود شروع به تحقیق و پژوهش کنند. در این مقاله 10 گام برای نوشتن پایان نامه را به شما معرفی کرده ایم.

بیشتر بخوانید: چگونه مقاله علمی بنویسیم؟

البته مهم ترین بخش نوشتن یک پایان نامه، چگونگی نوشتن آن است که در این مقاله 10 گام برای نوشتن پایان نامه ارشد را شرح داده ایم. 

گام های نوشتن پایان نامه کدامند؟

1- عنوان و طرح پایان نامه خود را بنویسید

اولین گام از 10 گام برای نوشتن پایان نامه ارشد این است که ابتدا عنوان پایان نامه خود را به فارسی و انگلیسی بنویسید و بعد از جستجو و تحقیق کردن در مورد نحوه انجام فصل 4 پایان نامه و شدنی بودن مساله، با اساتید راهنما و مشاور خود در مورد ادامه کار مشورت کنید.

2- خود و اساتید خود را معرفی کنید

معرفی یکی از 10 گام برای نوشتن پایان نامه ارشد می باشد. در یک صفحه جداگانه در پایان نامه خود، باید مشخصات فردی خود از جمله نام، نام خانوادگی و شماره دانشجویی خود را ارائه کرده و همچنین در ادامه این صفحه اسامی اساتید راهنما و مشاور را به گونه ای که قالب پایان نامه نویسی دانشگاه شما معرفی کرده است، بنویسید.

3- اطلاعات مربوط به پایان نامه خود را بنویسید

در این قسمت باید تعیین کنید که از چه زبانی (فارسی یا انگلیسی) برای نوشتن پایان نامه استفاده کرده اید و همچنین موارد دیگری مانند نوع پژوهش (در گام های بعدی توضیحات تکمیلی ارائه شده است)، تعداد واحد پایان نامه (معمولاً 6 واحد) و هدف اصلی تحقیق را بیان کنید تا پایان نامه شما یک شناسنامه کامل داشته باشد.

4- بیان مسأله

یکی از مهم ترین بخش های پایان نامه، بیان مسأله آن است. در این بخش باید مسأله خود را مشخص و آن را با جزئیات معرفی نمایید. در این قسمت باید تمامی متغیرهای موجود در تحقیق، مشکلات بر سر راه، نکات مبهم و هدف اصلی از انتخاب و ارزیابی مسأله مورد نظر را به صورت شفاف ارائه کنید.

5- مرور ادبیات پایان نامه خود را بنویسید

در این بخش باید تمامی کارهایی که قبلاً در زمینه مربوطه انجام شده است را به صورت سازماندهی شده و به ترتیب زمانی (سال انتشار مقاله، پایان نامه یا کتب مرجع) ارائه دهید. معمولاً مرور ادبیات پایان نامه ها بر روی پژوهش های انجام شده در بازه 10 سال گذشته صورت گرفته و قالب مرجع دهی به این پژوهش ها به شکل «نام پژوهشگر، سال انتشار، عنوان پژوهش، روش نمونه گیری، مجله مربوطه و شماره صفحه در مجله» انجام می گیرد.

6- بخش اهداف پژوهش را بنویسید

در این بخش باید هدف کلی پایان نامه خود را به صورت شفاف بنویسید و به صورت جزئی نیز مراحل نتیجه گیری را توضیح دهید.

7- تجزیه و تحلیل پایان نامه را ارائه کنید

مهم ترین بخش پایان نامه، تجزیه و تحلیل است که معمولاً در فصل 4 پایان نامه ارائه می شود. در این بخش شما باید با استفاده از روش های مناسبی داده های خود را تحلیل کنید و نتایج آن را به صورت جدول، شکل، نمودار و غیره در همین فصل ارائه دهید. به یاد داشته باشید که فصل 4 پایان نامه شما، هویت پایان نامه شماست بنابراین در نوشتن آن دقت کنید.

8- نتیجه گیری و پیشنهادات را بنویسید

در این بخش با توجه به نتایج حاصل از فصل 4 (تجزیه و تحلیل) باید نتایج اصلی حاصل از تحقیق خود را ارائه دهید و به صلاحدید استاد راهنمای خود پیشنهاداتی را نیز برای مطالعات آینده ارائه دهید. توجه داشته باشید که نتیجه گیری شما باید به گونه ای باشد که ارزش پایان نامه و تلاش شما برای انجام آن را بیان کند.

9- چکیده پایان نامه را بنویسید

بعد از نوشتن پایان نامه، حال نوبت به نوشتن چکیده می رسد. چکیده همانطور که از نام آن پیداست معرف پایان نامه شماست و باید نماینده کل پایان نامه شما باشد، بنابراین در نوشتن آن دقت کنید. بعد از نوشتن چکیده فارسی، چکیده انگلیسی را نیز بنویسید. فراموش نکنید که چکیده انگلیسی نباید فاصله زیادی از نظر ساختاری با چکیده فارسی داشته باشد.

10- متن پایان نامه را ویرایش کنید

با توجه به این که پایان نامه نیازمند انجام تایپ بسیار و قرار دادن شکل و نمودار و … است، قطعاً در برخی از جاهای آن اشتباهات تایپی، دستور زبانی یا ساختاری صورت می گیرد. بنابراین در آخرین گام از 10 گام برای نوشتن پایان نامه ارشد باید یک ویرایش کلی را بر روی آن انجام دهید تا مشکلی برای خواننده در فهم مطالب ایجاد نشود.

نکته:

قبل از این که گام های مربوط به نحوه نوشتن پایان نامه را شرح دهیم، باید به این نکته اشاره کنیم که نوشتن پایان نامه لازمه این است که شما نوآوری را سرلوحه کار قرار دهید تا بعد از نوشتن پایان نامه بتوانید از پایان نامه خود مقاله استخراج کنید و امتیاز خوبی را برای مصاحبه دکتری در دست داشته باشید.

با توجه به این 10 گام برای نوشتن پایان نامه ارشد، هر پایان نامه نیازمند این است که شما وقت زیادی را برای جستجو و تحقیق و پژوهش صرف کنید. در نوشتن پایان نامه هرگز نباید از متن پایان نامه های دیگر (حتی با مرجع دادن) استفاده کنید زیرا خلاف قوانین دانشگاه ها می باشد. فراموش نکنید که تعداد یا عنوان فصل های شما معمولاً سلیقه ای است و بسته به این که شما در چه دانشگاهی تحصیل می کنید، این ویژگی ها متفاوت هستند به همین دلیل سعی کنید از قالب پایان نامه ای که دانشگاه برای شما فراهم کرده استفاده نمایید.

بیشتر بخوانید: 5 رشته دانشگاهی برتر در جهان


حتماً بخوانید: